Zdobení rohu na pití

24. června 2014 v 10:43 | Alfirin |  Vybrušování, rytí, atp.
Našla jsem v dílně desítky let zapomenuté kravské rohy. No to by byl hřích je tam nechat jen tak ležet Nevinný Oba byly úplně surové, neopracované, takže měly nerovný šupinkovatý povrch, který bylo nejdřív potřeba obrousit. K tomu jsem použila smirkový kotouček připevněný na vrtačku. Když bylo obroušeno a ohlazeno, pokusila jsem se ho nějak ozdobit. Vybrala jsem si keltský propletenec. Pěkně polopatický návod jak ho nakteslit najdete tady: http://www.youtube.com/watch?v=_O_0yegDdIw. Takže jsem si předkreslila tečky a podle nich propletenec:

.

Postup v podstatě stejný jako ten od slečny na YouTube, akorát místo vybarvování odrýváme Smějící se
Nejdřív jsem použila obyčejný vrták, protože odebírá nejvíc hmoty a dají se s ním dělat relativně tenké linky:

Na zarovnání a vyhlazení těch ožvýkaných míst mezi propletenci jsem použila stopkový brousek s malou kuličkou na konci:

Nakonec jsem je ještě vyhladila takovým kovovým kartáčkem, který je určen spíš na kov k odstraňování rzi, ale na tohle taky fungoval docela dobře:

Po těhle úpravách jsem ho vyvařila, aby se vydezinfikoval. Na vaření pozor, rohovina měkne, když se to s vařením přepískne!

Pomocí vrtačky se dá roh i naleštit (to jsem zkoušela s tím druhým), k tomuhle mi ten lesk jako blesk moc neseděl. Tak jsem ho jen lehce přeleštila obyčejnou vazellínou na rty.



Tož tak Usmívající se Není to úplně rovné, ale použitelné to snad je. Ten druhý roh už mám ohlazený a naleštěný, ještě bych na něj chtěla zkusit něco vypálit.
Jen řeším, čím ošetřit vnitřek těch rohů. Uvažovala jsem o potravinářském laku, ale ten je jednak hodně drahý a také prý po čase praská. Údajně není problém ho používat bez nalakování (jen se vyvaří a vylije kořalkou) - u toho asi zůstanu, ono koneckonců, co by v něm tak mohlo být závadného Smějící se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 24. června 2014 v 19:24 | Reagovat

Tak to teda hledím. Ty jsi tak šikovná, ráda bych věděla o tobě něco víc, určitě budeš nějaká kumštýřka, protože jak "znám svět", tak moc mladých se do takového umění nežene. K tomu je zapotřebí cit a talent a hlavně dobrý nápad. A taky proč a nač takto tvořit.
Držím pěsti, ať se všechno daří!!!!

2 Viollet Viollet | E-mail | Web | 29. srpna 2014 v 18:16 | Reagovat

Fajny roh :) Můj je nezdobený a zatím visí enem na zdi, bo bych z něj mohla pít maximálně čaj, a to mi přijde docela barbarské. O_O Na podobnou prácičku bych si netroufla, už nakreslit propletenec je pro mě hlavolam (na návod se asi podívám!).

3 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 9. září 2014 v 19:00 | Reagovat

Skvělé! Roh vypadá moc pěkně :).

4 Juraj Juraj | E-mail | Web | 15. prosince 2015 v 0:50 | Reagovat

Pozri sem, tu nájdeš nejaké rady::
http://machula.sk/blog/Vyroba-frezovaneho-rohu
Roh je najlepšie vyvariť hneď na začiatku a pri dezinfekcii ti úplne stačí zohriať alkohol a vyliať vnútro niekoľko krát za sebou. Šak keď prečítaš blog tam je to napísané všetko. Ale zrejme to už máš dávno hotovo, ako tak čítam... Pozdravujem a prajem veľa peknej tvorby.

5 Alfirin Alfirin | E-mail | Web | 19. prosince 2015 v 12:04 | Reagovat

[4]: Díky za komentář i za tip! :-) Tenhle roh už byl docela čistý, když jsem ho našla, tak jsem ho vařila až po, aby se z něj dalo třeba i pít po tom, co se mi válel v dílně :-) Ale třeba neočištěné kosti taky vařím hned :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama